Opdrachtgever Lab Sint-Niklaas
Een kleurrijke schoolcampus die blijft groeien
Het project samengevat:
Met de realisatie van verschillende gloednieuwe, modulaire schoolgebouwen groeide LAB Sint-Niklaas de afgelopen jaren uit tot een inspirerende leerplek waarin samenwerking, transparantie en flexibiliteit centraal staan.
De school wil geen methodeschool zijn, maar een laboratorium voor toekomstgericht, wetenschappelijk onderbouwd onderwijs. In de nieuwe schoolgebouwen die VDL De Meeuw realiseerde, komt die visie helemaal tot leven.
De eerste bouwwerken startten in het voorjaar van 2022. In september 2022 gingen de deuren open voor de eerste leerlingen. Sindsdien is de campus stapsgewijs uitgebreid. Intussen telt LAB Sint-Niklaas meerdere volwaardige modulaire gebouwen, op elke verdieping verbonden door een iconische zeshoekige passerelle.
Elk bouwvolume is zorgvuldig ontworpen op maat van het pedagogisch project. De ruimtes zijn flexibel indeelbaar, baden in natuurlijk daglicht en hebben een hoog akoestisch en thermisch comfort.
De passerelle werd ontworpen als centrale verbinding tussen de verschillende gebouwen. Ze zorgt voor overdekte circulatie, is vlot toegankelijk voor minder mobiele leerlingen en bevat ook de enige lift op de campus, centraal ingeplant. De passerelle verbindt niet alleen de gebouwen, maar symboliseert ook de verbondenheid tussen leerlingen, leerkrachten en het directieteam.
LAB Sint-Niklaas is meer dan een schoolgebouw. Het is een concrete vertaling van een toekomstvisie op leren, waarin architectuur en onderwijs hand in hand gaan.
Opdrachtgever: LAB-school Sint-Niklaas
De LAB-school in Sint-Niklaas is een erkende, gesubsidieerde en onafhankelijke school die in 2022 de deuren opende. Oprichters Nele Rottiers en Esbjorn Fiers bouwden er een vernieuwend onderwijsproject uit dat leerlingen actief betrekt, eigenaarschap stimuleert en inzet op samenwerking op alle niveaus.
De school organiseert het onderwijs rond leerteams van telkens een 100-tal leerlingen en 10 leerkrachten die op één bouwlaag samenwerken. Leerkrachten staan dicht bij hun leerlingen én bij elkaar. Ze werken samen in co-teaching, ontwerpen gezamenlijk lesinhouden en blijven voortdurend leren van elkaar. Ook tussen de leerlingen is samenwerking een essentieel onderdeel van het leerproces.
Kenmerken

Waarom nieuwe infrastructuur?
LAB Sint-Niklaas startte volledig van nul. De school had geen bestaande gebouwen of terrein en moest dus snel en gefaseerd een infrastructuur opbouwen die het unieke onderwijsmodel ondersteunt.
De klassieke indeling met gangen en gesloten klaslokalen paste niet bij de visie. Er was nood aan:
- Transparante en lichtrijke leeromgevingen
- Grote centrale ruimtes voor zelfstandig werk
- Flexibel in te delen klas- en teamzones
- Akoestisch en thermisch comfort
- Een gefaseerde en snelle realisatie
De gebouwen zijn ingericht per leerjaar en bieden een ideale balans tussen openheid, structuur en geborgenheid. Elke bouwlaag vormt een eenheid met vaste leerlingengroep en leerkrachtenteam. De infrastructuur ondersteunt het leren én de verbondenheid.


Visie van VDL De Meeuw op deze opdracht
Voor VDL De Meeuw bood deze opdracht een kans om zich volledig in te leven in een toekomstgerichte onderwijsvisie. De bouwpartner ging dan ook voluit voor een nauwe samenwerking. Er werd intensief afgestemd met het schoolteam en het ontwerp werd stap voor stap mee verfijnd. Het resultaat zijn volwaardige gebouwen met aandacht voor comfort, duurzaamheid en pedagogische bruikbaarheid. VDL De Meeuw werkte het project gefaseerd uit. In elke fase stond snelheid, precisie en minimale hinder voorop. De gebouwen zijn flexibel herindeelbaar, uitbreidbaar en perfect afgestemd op het lerende karakter van de school.
De keuze voor VDL De Meeuw
Voor LAB Sint-Niklaas was VDL De Meeuw de geschikte partner dankzij:
- de ervaring met onderwijsprojecten
- het vermogen om snel en flexibel te bouwen
- het vertrouwen in co-creatie
- de visie op duurzaam en circulair bouwen
LAB Sint-Niklaas kreeg regelmatig pas laat uitsluitsel over subsidies, maar kon dankzij VDL De Meeuw toch telkens snel schakelen. Ook het bouwen in de onmiddellijke omgeving van een actieve schoolsite verliep geruisloos en zonder impact op de werking


Hoe verliep het bouwproces
Het eerste gebouw werd gerealiseerd tussen maart en september 2022. De daaropvolgende fases volgden elkaar snel op. De modulaire bouwblokken werden extern geprefabriceerd in de productieateliers van VDL De Meeuw en op locatie in korte tijd geplaatst.
Tijdens de schooldagen werd steeds in stilte en veiligheid gewerkt. Geen breek- of boorwerken, geen stof of lawaai. Voor leerlingen en leerkrachten bleef de schoolwerking altijd gegarandeerd.
Wat is het eindresultaat?
Vandaag telt de LAB-campus meerdere modulaire gebouwen, telkens per leerjaar opgebouwd en verbonden door de zeshoekige passerelle. Elke verdieping functioneert als een teamzone met directe samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten.
De centrale leerpleinen, de grote raampartijen, de transparante scheidingen en het akoestisch comfort zorgen voor een moderne en stimulerende leeromgeving. Ouders en bezoekers ervaren het gebouw als fris, professioneel en pedagogisch doordacht.
Een bestaande waardevolle boom op de site werd bewust behouden en vormt nu het symbolisch middelpunt van de campus.


Extra in de kijker: flexibel, circulair en toekomstgericht
- Flexibele indeling van lokalen dankzij verplaatsbare wanden
- Circulair: modules zijn herbruikbaar en demonteerbaar
- Duurzaam: lucht-lucht warmtepompen, zonnepanelen, natuurlijke lichtinval
- Akoestisch comfort ondanks open leerstructuren
- Modulair: elk jaar een nieuw gebouw zonder visuele of functionele breuk
- Passerelle als overdekte verbindingsas én symbool van verbondenheid
- Groene omgeving met uitzicht op natuur en ruimte voor ontspanning
‘
“Overweeg zeker modulair bouwen. Het is snel, flexibel, duurzaam en perfect geschikt als definitieve oplossing. Veel mensen denken dat het tijdelijk is, maar dat klopt niet. Onze gebouwen gaan minstens even lang mee als traditionele scholen. En op het einde van de levenscyclus zijn ze zelfs volledig herbruikbaar”
Esbjorn Fiers, Directeur Lab Sint-Niklaas
Brochure
Modulair bouwen voor de onderwijssector
Download de brochure hier.
"*" indicates required fields
